måndag 28 december 2009

Majonäsburken och två koppar kaffe!

Tänkte dela med mig av en liten tänkvärd historia som jag trillade över här på nätet för ett tag sen. Kloka ord att tänka på faktiskt!

Majonnäsburken och två koppar kaffe.

När saker och ting i Ditt liv nästan har blivit för mycket för Dig att hantera, när dygnets 24 timmar inte känns nog, kom ihåg majonnäsburken och två koppar kaffe:

En professor stod inför sina filosofistudenter med några föremål på bordet framför sig. När lektionen började lyfte han under tystnad upp en mycket stor och tom majonäsburk av glas och började fylla den upp till kanten med golfbollar. Han frågade sedan sina studenter om burken var full. Studenterna samtyckte till att den var det.

Då lyfte professorn upp en ask med småsten och hällde dem i burken. Han skakade den lätt. Småstenarna rullade ner i tomrummen mellan golfbollarna. Återigen frågade han studenterna om burken var full. De höll med om att den var det.

Därefter lyfte professorn upp en ask med sand och hällde sanden i burken. Sanden fyllde upp resten av tomrummen. Han frågade ännu en gång om burken var full. Återigen svarade studenterna med ett enhälligt 'ja'.

Då lyfte professorn fram två koppar kaffe som stått under bordet och hällde hela deras innehåll i burken, vilket effektivt fyllde upp det återstående tomrum som kunde finnas kvar mellan sandkornen. Studenterna skrattade.
Nu, sa professorn medan skratten klingade ut, vill jag att ni tänker er att den här burken representerar ert liv.

Golfbollarna representerar de viktiga sakerna som familj, barn, hälsa och annat som ligger passionerat i ert hjärta. Sådant som - om allt annat gick förlorat och bara dessa saker återstod - ändå skulle uppfylla och berika ert liv.

Småstenarna representerar andra saker som betyder något, som hem, jobb och bil.

Sanden representerar allt annat - småsakerna.

Om ni lägger sanden i burken först, fortsatte professorn, går det inte att få plats med golfbollarna eller småstenen.

Samma sak är det med livet. Om du lägger all tid och energi på småsaker finns det inte plats för det som är viktigt för dig.

Så, var uppmärksam på det som är oumbärligt för din lycka och förnöjsamhet. Umgås med dina barn. Ta med din partner ut på middag. Ägna en omgång till, åt det som gör dig passionerad.

Tids nog kan du städa huset och annat som är mindre viktigt. Ta hand om 'golfbollarna' först - sakerna som verkligen betyder något.


Återställ det som är viktigast i ditt liv. Resten är bara sand.

En av studenterna räckte upp sin hand och frågade vad kaffet representerar.

Professorn log och sade, jag är glad att du frågar.

Kaffet finns med för att visa er att hur fullt och pressat ert liv än känns, så finns det alltid plats för en fika med en vän.

Tänkvärt eller hur!

2 kommentarer:

 1. Skapad av Ewa ons, december 30, 2009 21:32:42

  Verkligen, mycket tänkvärt !...
  Du har en riktig gåva att hitta sådana klokheter ! Dem tycker jag väldigt mycket om !...

  Ha ett gott slut och ett riktigt gott och givande Nytt År!...
  Och glöm inte att ta en kopp med ALLA DINA VÄNNER då och då!...

  SvaraRadera
 2. Skapad av Nina tor, december 31, 2009 15:41:29

  Det finns kanske en mening med att jag SKA hitta dem, jag kanske behöver dem mycket själv eller så är jag ett medium att föra dem vidare...jag vet inte! Men ja, kloka ord. Misstänkte att du skulle gilla denna, du är en väldigt tankfull tjej ju. :o)

  Tack detsamma till dig och heeeeela din familj, nu gör vi 2010 till ett superår...eller vad säger du? Och glöm inte vem det är som ringer "varenda gång" från Mobilia och frågar om ett visst underbart par vill komma å ta en kopp kaffe

  Kraaaaam

  SvaraRadera