söndag 31 januari 2010

SUSHIRECEPT!

Detta receptet brukar jag använda, tycker det blir supergott. Sen är det upp till var och en vad man vill ha i, kommer skriva några förslag oxå.

På de lite större livsmedelsaffärerna finns ett sushi startset som är jättebra för en nybörjare. Tror det innehåller mattan som man rullar med, risvinärger, wasabi, soja....ja, låter det vara osagt. Tror t o m det finns två olika, men kolla i din butik.

SUSHIRECEPT!

500g Sushiris (1 förpackningen)
Går faktiskt bra med vilket ris som helst, men ju kladdigare destu bättre. Är det då ett långkornigt ris kan man bara koka med lite extra vatten och lite längre än vanligt så blir det "grötigt".
5 msk Risvinäger
5 msk Socker
1 msk Salt

Nori (sjögräsplattor)
Wasabi
Japansk soja
ev Gari (inlagd ingefära)
endast ett tillbehör för att rensa smaklökarna mellan varje sushibit.

GÖR SÅ HÄR!

Koka riset enl instruktionerna på paketet eller från mina instruktioner ovan.

Blanda risvinäger, socker och salt, smaksätt riset med blandningen.

Låt riset svalna, skär under tiden de ingredienser du ska ha i.

När du arbetar med riset underlättar det att först doppa/skölja fingrarna/händerna i vatten så slipper riset fastna.

Till nigirisushi (risbollar/kuddar) så formas riset i handen eller med en sked, smeta på ytterst lite wasabi ovanpå och därefter lägg på valda ingrediens.

Till makisushi (rullarna) brer du ut riset på noriplattan, gör en tunn tunn sträng med wasabi nästan ända uppe (se bild) och lägg därefter på de valda ingredienserna, rulla ihop med hjälp av mattan.



Servera sushin tillsammans med sojan smaksatt med wasabi.

FÖRSLAG PÅ INNEHÅLL

Crabsticks
Avocado
Gurka
Sallad
Salladslök el rödlök
Lax
Tonfisk (färsk el i burk)
Räkor
Rom
Japansk omelett
Kyckling
Cashewnötter
Teryakisås


m.m m.m


Lycka till!

2 kommentarer:

  1. Skapad av Lisbeth mån, februari 01, 2010 07:48:07

    Tack Nina för receptet......mums!

    Kram/Lisbeth

    SvaraRadera
  2. Skapad av Nina mån, februari 01, 2010 14:05:29

    Vassego Lycka till!

    SvaraRadera