tisdag 20 april 2010

Entropion!

Jag lovade att skriva och berätta om den ögonsjukdom som Gucci hade och som han har opererats för, så här kommer lite info. Även före och efter bilder.

Entropion

Ordet entropion härleds ur två grekiska ord, en och trope, som betyder in respektive vändning eller svängning. Det används för att beskriva en förändring av ögonlockens ställning.

Entropion kan förekomma i övre och undre ögonlocket. Som enkel tumregel (med undantag) kan man säga att hos yngre hundar ses entropion vanligen i undre ögonlocket. Entropion i övre ögonlocket uppträder främst hos äldre spaniels och andra raser med tunga öron och/eller tung hud.

Vid entropion irriterar pälsen från ögonlocket bindhinnan och/eller hornhinnan. I lindriga fall ses följande symtom: hunden kniper, är blöt på ögonlockskanten och får ökat tårflöde. Om päls skaver mot hornhinnan uppstår kronisk inflammation, sår och kraftig smärta.

Entropion hos en valp bör åtgärdas så fort den upptäcks, först med tillfälliga stygn och senare - om problemet kvarstår - med ett kirurgiskt ingrepp.


Gucci hade ett ganska så stort entropion och han hade både på det övre och under ögonlocket stackarn, så det blev op för honom direkt. Men det ser jättefint ut nu!

Före
Efter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar