onsdag 27 oktober 2010

Snälla, SLUTA gnäll på förinspelade bakgrunder!

***
Jag blir så irriterad! Ända sedan denna teknik äntrade dansbandsvärlden har det gnällts över detta, VARFÖR??? Vem drabbar detta och vem gynnar det egentligen??? Jo, det gynnar både dansbanden OCH publiken att banden inte behöver stå 10 personer på scen, vilket hade innebarit att publiken hade fått betala enorma inträden. Vilket i sin tur hade resulterat i lite publik och arrangörerna hade inte haft råd att ta in banden. Och vad det hade resulterat i kan ni själva lista ut. Stor del av danspubliken kräver att det låter fylligt, men hur ska ett band på t ex 3 personer kunna rimligen göra detta??? Och ska inte 3 manna banden ha lika stora chanser som 5 manna bandet??? Självklart ska dem det! Att man spelar på tre eller fem (med eller utan bakgrunder) innebär varken att musikerna är bättre eller sämre. Bakgrunderna är ju oftast bara ett stöd och lite utfyllnad, musikerna spelar ju sina instrument ändå.

***
Ta Ajax som ett ex. Vi är 5 personer och vi spelar tillsammans upp till 10 live instrument, helt själva! Vi spelar 2 keyboard, 3 saxofoner, 3 gitarrer ibland, dragspel och trummor. Allt detta förutom sång och ev bakgrunder. När t ex Gert spelar på sin saxofon, vem ska då spela på hans keyboard? När Putte spelar på sitt dragspel, vem ska spela på hans keyboard? Och när Leffe spelar på den ena gitarren eller saxofonen vem ska spela hans andra instrument??? i detta fallet är det ju FANTASTISK att bakgrunder finns, eller hur! Vi kan ta bort våra ev bakgrunder och vi kommer fortfarande spela på alla våra instrument och låta "likadant", dock blir självklart inte helheten lika fyllig. Och vem gynnar detta??? Danspubliken såklart! Det vi alltid har på bakgrund är bas eftersom vi inte har en basist, likaså har vi en del stråkar eftersom vi inte har råd till en hel symfoniorkester. Sen kan det även ibland ligga lite klockor, lite brass eller liknande. Vill man ha den fylligheten så måste banden helt enkelt prioritera mellan instrumenten, och det är lika för alla.

***
En annan fördel med bakgrunder är att vi ibland kan spela utan trummor helt beroende på PLATS, vissa ställen får helt enkelt inte en trummis plats i vårt fall. Dessutom vill inte vissa arrangörer betala för den extra kostnaden att ha en trummis.

En jättefördel för publiken oxå att det finns bakgrunder är att takten hålls, för takten är ju faktiskt A och O inom dansmusiken.

***
Jag kan verkligen inte förstå att det klagas så på bakgrunder, när det egentligen bara är positivt för både banden och publiken. FRAMFÖR ALLT publiken! Varför inte uppskatta istället att banden jobbar sitt yttersta för att det ska låta så bra och fylligt som möjligt, det uppskattar iallafall jag om jag är ute och dansar.

***
Sen vill jag oxå påpeka att det inte är alldeles lätt det här med bakgrunder, bara det i sig kräver massvis med jobb. Om man vill att det ska låta bra och balanserat krävs det mycket jobb med detta, många timmars arbete extra för banden...ALLT för att det ska låta så bra som möjligt! Nivåerna på basen , stråkarna eller vad det nu må vara måste vara välbalanserat till all den andra musiken...om ni bara visste vilket jobb detta är.

***
Jag önskar att de som klagar istället kunde se vilka fördelar det är med bakgrundsfiler, och istället för att klaga vara tacksamma för att det finns. Jag tycker inte heller det ska missbrukas, men om de sköts på rätt sätt är det ett riktigt "underverk" för dansmusiken. Vi som spelar älskar verkligen det vi gör, för om ni bara visste hur mycket jobb det ligger bakom varje orkester. Vi gör ju vårt yttersta för att vår dansmusik ska vara så bra som möjligt för er-publiken och att ni ska njuta av varje danskväll till fullo! Och vi behöver ju varandra, för det ena kan inte fungera utan det andra :o)


Kram Nina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar