fredag 3 juni 2011

Spara och slösa!

Vilken är du?

Jag är nog lite både och. Pengar är ju till för att användas men samtidigt så är det bra att ha en buffert ifall något skulle hända. Likaså om man vill göra något större inköp eller t ex en utomlandsresa. Till barnen vill man också spara och nu är det dax för oss att börja spara till Savanna, ju tidigare desto bättre. :o) Men räntorna idag på bankerna är ju inte överväldigande och det krävs rätt så stora summor för att det ska bli något av räntorna, men då finns det andra alternativ istället. Fonder t ex är ett bra alternativ för att pengarna ska växa, men man måste ju vara beredd på att dem kan oxå gå ner och man förlorar lite. Det är då det gäller att ha is i magen, det brukar oftast vända. Man behöver ju inte spara allt i fonder, man kan ju ha ett fast sparkonto och köpa lite fonder då och då istället. På så sätt riskerar man iallafall inte att förlora allt.

Vi hade en del sparat i fonder för några år sedan, innan finanskrisen. Vi hade valt lite riskfylldare fonder i Öst för mer avkastning då. Sen sjönk alla fonder kraftigt och vi förlorade en hel del :o( Men då valde vi att behålla fonderna och så småningom höjdes dem igen och vi fick tillbaka våra pengar. :o)

Det finns en hel uppsjö av fonder och det är ganska så intressant om man väl tar sig tiden att undersöka och läsa om det/dem. Det finns som sagt en del fonder med större risker men det finns oxå en hel del som är så gott som säkra...d v s att du iaf inte förlorar det du "satsat". Man behöver inte köpa för så mycket och man kan gärna blanda några riskfyllda och några säkrare. Men det är faktiskt riktigt kul och jag rekommenderar verkligen alla som har en slant över att testa. :o)

Vi får se hur vi gör till Savanna, men ett sparkonto ska hon iaf ha. Kanske när man fått ihop en slant och marknaden ser bra ut så kan man köpa lite olika fonder. Knepet är ju att köpa när de är billiga och sen sälja när dem är dyra, men då gäller det att man har lite koll och går in och läser lite då och då.

Hur sparar du? Har du köpt fonder någon gång?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar