lördag 7 september 2013

Så hanterar du din tonåring!

Den lyckligaste dagen i ditt liv var antagligen när din mjuka, söta bebis kom till världen. Men helt plötsligt byts pussarna ut mot hårda ord och sura miner. Tonårstiden kan vara krävande så därför kan det behövas några hjälpande ord på vägen.
Hur ska man tänka kring det här med utegångsförbud och att ständigt bli motarbetad? Vi frågade barnpsykologen Jenny Klefbom om hur du ska hantera din tonåring.
Hur ska man agera när tonåringen blir arg?
– Här är det viktigt att inte ta det personligt för om man gör det så har man skapat ett fullskaligt krig hemma. Försök att hålla huvudet kallt för då har ni störst chans att komma fram till en lösning. Om man försöker lösa problemet när båda parter är arga så är risken stor att du som förälder råkar säga något sårande som kan skada er relation. Skjut upp diskussionen tills dess att ni båda är lugna, säger Jenny Klefbom.

 Hur ska man prata med sin tonåring?
– Man ska ta sin tonåring på allvar och visa han eller hon respekt. Tonåringar sitter på mycket kunskap och många har bra idéer om livet och världen och då är det viktigt att som förälder lyssna till alla tankar och funderingar. Ett annat tips kan vara att försöka bemöta sitt barn med humor, förklarar hon.

 
Behöver man sätta upp regler hemma?
– Regler och gränser måste man ha i alla familjer och har man tonårsbarn så är det extra viktigt att reglerna är klara och tydliga. Är man för luddig kan tonåringen lätt tolka dem till sin fördel. Tydliga regler kan till exempel innebära att man bestämmer med sin tonåring att läxorna görs direkt  efter skolan eller att man en viss dag äter middag tillsammans hela familjen. Det är också viktigt att man i samråd med sin tonåring gör upp reglerna så att de förstår syftet med dem, säger Jenny.

 
Vad tycker du om utegångsförbud?
– Att hindra sin tonåring från att träffa sina vänner är ingenting att rekommendera. Istället kan man som förälder säga till sin tonåring att om han eller hon inte kommer hem den tiden som man som förälder har bestämt så kan konsekvensen bli att tonåringen inte får gå ut nästföljande helg. Men visar tonåring att han eller hon har lyssnat så finns det ingen anledning att ge utegångsförbud, förklarar Jenny.

 Hur ska man reagera när ens tonåring säger att han eller hon hatar en?
– Försök att inte ta åt dig. Det kan kännas jättesorgligt att höra sådana starka ord men faktum är att det oftast handlar om att ditt barn försöker frigöra sig från sina föräldrar. Det handlar nästan aldrig om att det är du som är en dålig förälder, säger Jenny Klefbom.

Försök att hitta din inre tonåring:
– Det är jobbigt att vara tonårsförälder men kom ihåg att det är mycket jobbigare att vara tonåring. De flesta kommer i håg sin tonårsperiod som en jobbig tid i livet. Försök att komma ihåg hur det var och testa att leva dig in i den känslan. Ha lite mer tålamod och tänk på att detta är en period som kommer att gå över, säger Jenny.
Om du vill veta mer om hur du underlättar livet för dig och din tonåring så kan du läsa Jenny Klefboms bok: Tonåringar. om livet med nästan vuxna barn

 http://livsstil.se.msn.com/hemma/s%C3%A5-hanterar-du-din-ton%C3%A5ring#image=1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar