torsdag 5 september 2013

Sluta klaga – bli en gladare människa!

 

21 dagar utan gnäll eller skitsnack. Fem miljoner har redan antagit utmaningen.

Sluta klaga, kritisera och skvallra. Kör gnällfritt i 21 dagar och du blir en gladare och friskare människa, enligt nya boken ”En klagofri värld”.
Låter det lite väl enkelt? Det kan vara en början till ett förändrat beteende, säger relationsexperten Sverker Wadstein.

 Undvik klagomål, skitprat och kritik. Lyckas du blir du på köpet en glad, mer harmonisk och friskare människa. Åtminstone enligt den amerikanske pastorn Will Bowen som skrivit boken ”En klagofri värld”.
Hans metod går ut på att medvetet skippa gnället i 21 dagar i sträck. Om man faller i klagofällan en dag så måste man börja om från början igen och har då 21 nya utmanande dagar framför sig.

Flytta fokus

– Jag tror det kan funka. Generellt handlar det om att byta fokus. Om man klagar riktar man uppmärksamhet mot det som inte är bra i livet. Slutar man klaga byter man fokus men det innebär inte att man låtsas att det andra inte finns, säger Sverker Wadstein, familjepedagog.
Just det här att inte låtsas att verkligheten är bättre än vad den är, är viktigt. Mycket handlar nämligen om hur vi förhåller oss till vår verklighet. Klaga eller inte klaga, Sverker Wadstein menar att det är väsentligt att vi får utlopp även för negativa tankar.
– Man behöver tillfällen då man får häva ur sig, verbalisera det som är fel. Men inte fastna i det så att det blir ett mönster, säger han.

Ingen ”quick fix”

Sverker Wadstein är också noga med att påpeka att det inte finns någon ”quick fix” för att förändra tankebanor. Tar man en genväg slår det ofta tillbaka på en själv.
– Man kan börja med att sluta klaga, att inte prata på det sättet. Men om det ska hålla en längre tid och för att man ska förändras i grunden måste man jobba med sina tankar och med sin inre monolog. Som sagt, det handlar inte om verkligheten utan hur man ska förhålla sig till den, säger Sverker Wadstein.

Sugen på att anta utmaningen – så gör du!

Över fem miljoner människor över hela världen har antagit utmaningen att under 21 dagar i sträck varken klaga, kritisera eller skvallra. Så här går det till.
1 Börja med att sätta ett armband på ena handleden.
2 När du kommer på dig själv med att klaga, skvallra eller kritisera, flytta armbandet till andra armen och börja om från början.
3 Om du gör försöket tillsammans med en annan person och hör denne klaga är det okej att påpeka att det är dags att flytta armbandet till andra handleden. Men – då måste du själv flytta ditt armband eftersom du då klagar på att den här personen har klagat!
4 Ha tålamod. Det tar många månader att komma upp i 21 dagar i sträck. I genomsnitt tar det 4–8 månader.
Källa: ”En klagofri värld” av Will Bowen.


Källa:  http://www.aftonbladet.se/halsa/article11741556.ab

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar