torsdag 21 januari 2016

Glutenfria kanelbullar (lyxbullar)!

Här kommer receptet på de goda glutenfria kanelbullarna vi bakade häromdagen :)

Ca 40st

50g röd jäst för söta degar
5dl kall mjölk
2msk fiberduk
1dl vit sirap
1tsk stötta kardemummakärnor
(Jag använde vanlig mald)
1/2tsk salt
150g mjukt smör
1 1/2dl kesella
Ca 1,9 liter (1140g) glutenfri mjölblandning

Fyllning enligt recept
(Jag brukar alltid göra mycket mer av detta, här gångade jag med 4)
50-75g mjukt smör (200g)
1/2dl socker (2dl)
1msk kanel (4msk)

Ägg och pärlsocker till pensling och garnering

Smula ner jästen i degbunken.
Häll på den kalla mjölken och rör tills jästen har löst sig.
Tillsätt fiberduk,  rör om och låt svälla ca 10min.
Blanda ner sirap, kardemumma, salt, mjukt smör i små klickar och Kesella.
Tillsätt hälften av mjölblandningen, arbeta degen väl i maskin.
Tillsätt resten av mjölet i omgångar men spar lite till utbakningen. 
Fortsätt bearbeta degen tills den är slät och smidig.

Observera att degen inte ska jäsa i bunken så passa på att göra fyllningen innan utbakningen. 
Ingredienserna till fyllningen blandas samman till en smidig kräm.

Utbakning:
Strö resten av mjölblandningen på arbetsbänken och knåda degen väl med lätt hand. Tänk på att glutenfri deg ska vara lite mer klibbig än vanlig deg.
Dela degen och kavla varje del till en stor platta.
Bred fyllningen på plattorna, en och en, och rulla ihop från långsidan. Som en rulltårta.
Skär bitar från rullen, ca3-4cm breda.
Lägg antingen i formar och sen på ren plåt, eller som dem är på smord plåt.
Täck med fuktig bakduk, låt jäsa i rumstemperatur i 1-1 1/2 timme.

Efter jäsning pensla med ägg och strö på pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen, 250°C i 12-14 min.
Låt bullarna svalna under bakduk, sen är det bara till att frysa in om man önskar :)


Det finns även andra goda fyllningar som man kan variera med :)

Mandel Fyllning
300g riven mandelmassa
1ägg
1msk vaniljsocker

Vaniljfyllning
100g smör
2dl florsocker
1msk vaniljsocker med äkta vanilj

Äpplefyllning
1 stort rivet syrligt äpple
2dl äppelmos
1msk kanel
1tsk potatismjöl

Kokosfyllning
100g smör
1 1/2dl ljust el mörkt muscovadosocker
2dl riven kokos

Till garneringen kan man välja hackade nötter istället :)

Smaklig fika!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar